Sarbatoarea Sfantul Andrei, Halloween-ul romanesc


Sarbatoarea Sfantul Andrei, Halloween-ul romanesc

Noaptea de SFANTUL ANDREI - este intr-un fel echivalentul romanesc al noptii de Halloween si este insotita de multe traditii si superstitii. Spiritele ies in lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se apara de rele cu vraji si usturoi.

Unele mituri si superstitii care sunt legate de sarbatoarea Sfantului Andrei se regasesc si in seria semnificatiilor de Halloween, desi diferenta de varsta dintre cele doua este de cateva sute de ani. Halloween, sarbatorit in noaptea de 31 octombrie, nu este preluat de la sarbatoarea romanilor de pe 30 noiembrie, si, surpriza cea mai mare, nu este o sarbatoare originara din America. Celebra sarbatoare este de origine celtica, fiind preluata de americani prin intermediul imigrantilor irlandezi sositi in SUA.





Halloween-ul este recunoscut pentru deghizarea oamenilor in costume originale si pentru sculptarea dovlecilor ce reprezinta Lanterna lui Jack. Romanii obisnuiesc si ei sa modeleze dovleci, doar ca semnificatia este cu totul alta, si anume luminarea sufletelor din purgatoriu.

Daca in noaptea de Halloween oamenii ies, in strada, costumati si merg sa adune dulciuri si bani, din casa in casa, cum se obisnuieste in America, in noaptea Sfantului Andrei, proclamata si noaptea strigoilor, se spune ca ies spiritele rele sub forma de varcolaci si strigoi infatisati in animale.



Imaginile specifice Halloweenului provin din obiceiurile nationale, opere literare de fictiune gotica sau din filmele horror clasice, precum Frankenstein si Mumia. Cele mai populare elemente specifice acestei sarbatori sunt dovlecii, cocenii de porumb si sperietorilor de ciori, regasite in toate decoratiunile cu specific. Pe de alta parte, Sf. Andrei este o sarbatoare provenita de la daci, infatisata in operele literare romane (basme culte si poezii). Elementele distinctive ale acestei sarbatori sunt usturoiul, imaginea lupului sau armele ascutite, multi dintre romani apeland la aceste “decoratiuni” contra spiritelor rele.


Costumele de Halloween infatiseaza figuri supranaturale, monstri, schelete, fantome, vrajitoare si diavoli, desi in ultima perioada s-a vazut interesul tot mai mare catre personajele din filmele si desenele animate celebre. Sf. Andrei nu are are un costum relevant acestei perioade, dar putem aminti costumele care intruchipeaza demoni, lupi sau vampiri.

Comentarii

Postări populare